SZZ Thema: “Dat is écht voor schut”
Mijn kinderen zijn allang volwassen, maar ik weet nog de momenten dat ik onzeker was over de opvoeding. Zoals die keer dat mijn dochter (toen 12) naar haar eerste fuif ging.
Ik wilde haar om elf uur ‘s avonds ophalen. ‘Dat is écht voor schut, pap! Iederéén mag tot twaalf uur blijven!’ Mijn vrouw en ik twijfelden, waren we niet te streng? We wilden geen ouderwetse ouders zijn, maar wat is eigenlijk een normale tijd? Toen ik om half twaalf aankwam, bleek ons kind zo’n beetje de laatste die werd opgehaald.
Dit is maar een klein voorbeeld van de opvoedkundige vragen waar je als ouder mee te maken krijgt. Ik prijs me gelukkig dat onze dochter (28) en zoon (25) redelijk door de puberteit zijn gekomen. Voor lang niet alle ouders is dat vanzelfsprekend. Naast kleine zorgen, heb je soms ook echt hele grote zorgen.
Van onze 108 SZZ-leden zijn er 50 die zich 100% toeleggen op kleinschalige jeugdzorg op het platteland. Dagelijks bereiken zij mooie resultaten met kinderen en gezinnen. De kleinschaligheid, de natuur, de dieren… Ja, da’s de basis. De oxytocine die vrijkomt in contact met dieren heeft bewezen effecten: het is stressverlagend en zorgt voor sociale verbondenheid.
Maar wat mij vooral opvalt is de levenshouding van deze ondernemers. Ze gaan voor kinderen en jongeren door het vuur. Positief en bevlogen zijn ze bezig met hun vak. Gedreven om te leren, verbeteren en vernieuwen.
Hieronder link ik je naar twee kleinschalige jeugdzorgondernemers. Allebei lid van SZZ. Ze vertellen hoe ze bezig zijn met jeugdzorg-innovatie en over hun ups en downs. Respect!
Als je kinderen goed in hun vel zitten, ben je een gelukkig mens.
Als je onderneming lekker loopt, ook.
Maurice van Valkenburg
Directeur-bestuurder SZZ
Hoe Equus & Ego niet alleen kinderen, maar hele gezinnen helpt
“Het gedrag van een kind staat nooit op zichzelf. Iedere gezinssituatie heeft invloed op hoe een kind zich voelt en gedraagt”, zegt pedagoog Esther Klijn, eigenaar van Equus & Ego. “Daarom vertellen wij ouders al bij het eerste gesprek dat we ook hén als gezinssysteem willen begeleiden en helpen.” Ze legt uit hoe ze ouders meeneemt in het systemisch werken en wat dat gezinnen oplevert.
Lees verder >>
Kleinschalig verblijf op het platteland, zo werkt ‘t voor jongeren!
“Ik voel me hier thuis, ook al woon ik niet bij mijn ouders”, zegt Rosie (18). Sinds 5 maanden verblijft ze in een kleinschalige woongroep van De Helenahoeve, op het Oost-Brabantse platteland. Rosie krabbelde op na een diepe crisis en ontdekte veel positieve dingen over zichzelf. “Het gaat steeds beter met mij. Dat merk je, omdat ik geen drama meer maak.” Wat maakt ‘kleinschalig jeugdzorgverblijf in het groen’ zo effectief?
Lees verder >>
Meer lezen over actuele thema’s in de groene zorg?
Vier keer per jaar brengen we een online themanummer uit met verhalen vanuit de unieke zorgondernemingen van SZZ, steeds rondom een actueel thema.
Onze online themanummers per e-mail ontvangen?
Ja, ik meld me aan >>