Themanummer: “Ik gun haar een ander leven”
← Terug

Themanummer: “Ik gun haar een ander leven”

Als ik mijn hond uitlaat, maak ik bij het hondenuitlaatveldje vaak een praatje met Sonja. Een vrouw van middelbare leeftijd. Ze is de dochter van Prins Bernhard. Ontzettend rijk, veel vastgoed ook. Blikken bier houden haar gezelschap.

Vaak zitten we daar samen op het bankje. Lange tirades steekt ze af. Over complotten en geheime diensten. Ze schreeuwt naar voorbijgangers en auto’s. Soms mompelt ze ineens iets aardigs. Dat ik haar bankvriendje ben en dat ik maar zuinig moet zijn op mijn vrouw. Dan zie ik een glimp van verdriet in haar ogen.

Soms zie ik Sonja een tijdje niet en vermoed ik dat ze is opgenomen. Als ik ernaar vraag, kijkt ze me aan en glimlacht ze mysterieus. Ze oogt dan kwetsbaar.

De prikkels van de drukke stad doen mijn bankvriendje duidelijk geen goed. De openingstijden van de supermarkt bepalen haar dagritme. Blikken bier te koop vanaf 8 uur ’s ochtends. Haar bed staat bij de maatschappelijke opvang om de hoek. Wat had ik haar graag een ander leven gegund.

Hoe blijf je overeind als je mentaal kwetsbaar bent en waar voel je je welkom? Wat kan kleinschalige, groene zorg dan voor je betekenen? Hieronder lees je de bemoedigende verhalen van twee SZZ-ondernemers en hun cliënten. Ik zou willen dat Sonja ooit zo’n kans had gekregen.


Maurice van Valkenburg
Directeur-bestuurder SZZ

 

“Hoezo dubbele diagnose? Iedereen kan iets!”

“Wij hebben geen cliënten, bij ons is iedereen gewoon hulpboer”, zegt Christ Schippers. Hij is eigenaar van zorgbedrijf ’t Geitenboerke, in het buitengebied van Veldhoven. Met zijn team begeleidt hij mensen met een psychische kwetsbaarheid, verslaving, sociaal isolement en/of andere beperkingen. Dagelijks komen 4 tot 10 mensen bij hem over de vloer voor een arbeidsmatige dagbesteding. “Iedereen kan iets, is ons motto.” Christ wil zijn zorgonderneming in de toekomst verder uitbreiden. “Mensen zien groeien, da’s het mooiste wat er is.”
Lees verder >>

 

“Ik ervaar weer dat het leven de moeite waard is”

“In mijn hoofd hoor ik altijd de zee ruisen, zegt Patricia (56). “Maar soms steekt er een storm op, dan voel ik me slecht.” Vandaag heeft ze daar geen last van, want er is veel afleiding. Glimlachend stapt ze over het erf van zorgboerderij De Paalse Hoeve in Graauw. De paarden draven enthousiast naar haar toe. Een bruine merry leunt vol tegen haar aan en laat zich lekker masseren in zijn nek. Patricia glundert: “Daarom kom ik hier zo graag. Dieren oordelen niet, ze nemen je zoals je bent.”
Lees verder >>

 

Wat groen doet voor je mentale gezondheid

Het zal je niet zijn ontgaan: er is een groene beweging gaande in de gezondheidszorg. Nederland is één van de koplopers in Europa als het gaat om kleinschalige zorg in het groen (care farms). SZZ is daarom gevraagd mee te doen aan een groot EU-onderzoeksprogramma van Resonate Horizon Europe. In dit meerjarenprogramma worden op de natuur gebaseerde therapie, onderzoek, beleid en innovatie samengebracht. We nemen deel aan een van de projecten waarin onderzoek wordt gedaan naar het effect van natuur op het welzijn en de mentale veerkracht van mensen in een agrarische dagbesteding. Wat is er in het algemeen al bekend over de effecten van natuur op mentale gezondheid?
Lees verder >>

 

Meer lezen over actuele thema’s in de groene zorg?

Vier keer per jaar brengen we een online themanummer uit met verhalen vanuit de unieke zorgondernemingen van SZZ, steeds rondom een actueel thema.

Onze online themanummers per e-mail ontvangen?
Ja, ik meld me aan >>

Eerder verschenen themanummers
“Je brengt me toch wel veilig thuis?”
“Dat is écht voor schut”