Het SZZ Congres 2019
Presentaties
- Presentatie Vitamine G – Agnes van den Berg (PDF, 2 MB)
- Presentatie Beroepsregistratie en tuchtrecht – SKJ – Jacky Stuifmeel (PDF, 1 MB)
- Presentatie Begeleiden van vrijwilligers – Michaëla Merkus (PDF, 228 kB)
- Presentatie Relationeel werken – Petra Schaftenaar (PDF, 5oo kB)
Foto’s
Bekijk alle foto’s in de fotogalerij: Foto’s Congres 2019
Ook nog benieuwd naar de foto’s van 2016? Foto’s Congres 2016
Verslag Congres 2019
We kijken terug op een geslaagd congres! Hieronder een korte impressie.
Marianne van der Heijden, strategisch beleidsadviseur bij SZZ, was de dagvoorzitter. Op uitstekende wijze heeft zij ons door het congres geleid.
De opening
De opening werd verzorgd door Maurice van Valkenburg, bestuurder van SZZ. Hij stond stil bij de balans tussen controle en vertrouwen in de zorg. Binnen de zorg zitten we namelijk in een complexe spagaat, er wordt gezegd dat er meer regels geschrapt worden maar tegelijkertijd nemen verantwoordingseisen toe. Enerzijds willen we vertrouwen op de professional; anderzijds verwachten we veel meer verantwoording van die professional.
Hier moet een betere balans in komen. De focus ligt nu te veel op controle en te weinig op het vertrouwen van de professional. Daarnaast veranderen de regels te veel en te vaak in de zorg. Systemen worden compleet omgegooid waarop we continu moeten anticiperen, wat een groot beroep doet op onze ondernemers en medewerkers van SZZ. Ondanks dit alles wordt er professionele en veilige zorg geleverd waarbij de cliënt centraal staat.
De presentiebenadering
Een interessant onderwerp dat tijdens het congres aan bod kwam is de Presentie-benadering. Petra Schaftenaar gaf hier een uitgebreide presentatie over. Hoe zorgen we dat we present zijn voor cliënten, dat wij ze zien en luisteren. Dat wij er voor ze zijn en aandacht voor ze hebben? Want relationeel werken is de basis voor hulp en steun. Door het vormen van een zorgende en betekenisvolle relatie met de cliënt.
Maak geen snelle aannames, blijf open en laat je verassen. Hou rekening met de leefwereld van de ander en voeg je in plaats, tempo en tijd van de cliënt. Kom dichterbij. Laten we proberen om bij alles wat we doen na te denken over: ‘was dit nou eigenlijk waar het ons om te doen was?’ als dat zo is, ga vooral door waar je mee bezig bent. Laten we proberen het beste te brengen wat er mogelijk is. En de reflex om altijd iets te willen doen of te regelen. Soms moeten we gewoon laten.
Graphic Recording
Achter in de zaal was Riëtte Janssen, onze aandachtsfunctionaris AVG en regio-ondersteuner, druk aan het tekenen. Daarmee heeft zij de presentaties van de sprekers gevisualiseerd.
Ervaring van een cliënt
We leren het meest van de zorgvragers op onze bedrijven. Daarom was er naast de presentaties ook aandacht voor een cliënt die ons vertelde over zijn ervaring op de Helenahoeve in Deurne. Hij is 22 jaar en opgegroeid in Rotterdam en op zijn 17e in de zorg terecht gekomen. Op zijn 15e en 16e is hij in een psychose terecht gekomen. Dit was een hele heftige periode voor hem. Daarna kwam de schaamte over de dingen die hij in deze periode gedaan en gezegd had waarna een depressie volgde. Hij is eerst in een zorginstelling terecht gekomen waar hij niet naar buiten mocht en daarna overgeplaatst op de Helenahoeve. Dit was in het begin best moeilijk voor hem omdat hij weer zelf een weg moest vinden in de maatschappij, met het openbaar vervoer naar Deurne.
Het fijne aan de Helenahoeve is dat hij zelf zijn eigen traject heeft kunnen bepalen. De begeleiding reflecteert heel veel naar de cliënt zelf. ‘Ze geven een weerspiegeling van hetgeen waarover je aan het ‘zeiken’ bent. Ze houden je echt een spiegel voor. Het is bloedsaai op de zorgboerderij maar heb daardoor wel rust gepakt. Ik heb veel over mezelf geleerd, iedereen die daar nog zit zie ik groeien, iedereen wil ook groeien en de begeleiders laten ons dat ook inzien. Mijn eigen toekomst ziet er prachtig uit. Dit had ik eerst niet durven dromen. Fijn dat de begeleiders mij daarbij hebben geholpen.’ Aldus de cliënt.
De netwerksessies
Terwijl de congresgangers werden verrast door het goed verzorgde eten vonden de netwerksessies plaats. De sessies werden zeer goed bezocht.
Zo heeft de directeur van het SKJ uitgebreid stilgestaan bij de veranderingen in de SKJ registratie. Het samenvoegen van de kamers werd door vele als een prettige vereenvoudiging ervaren. Voor veel van onze ondernemers die jeugdzorg leveren een zeer belangrijk onderwerp. Zeker ook nu steeds meer gemeenten in de contractering SKJ registratie in de Jeugdzorg eisen.
Michaela Merkus had een aandachtig gehoor bij onze ondernemers met het onderwerp over hoe vrijwilligers te binden en te boeien. Een zeer actueel onderwerp op de zorgboerderij.
Marije Blok (MItale app) en Arjen Pijfers (Football Memories) hebben stilgestaan bij het belang van het ophalen van herinneringen binnen de
ouderenzorg.
Vitamine G
Natuur is bijzonder goed voor de mens! Wat fijn dat zorgboerderijen zich midden in de natuur bevinden. Agnes van de Berg gaf hier een presentatie over tijdens ons congres. Zij vertelde dat er verschillende onderzoeken zijn gedaan naar wat voor effect natuur heeft op mensen in vergelijking met binnen zijn of binnen activiteiten ondernemen.
Uit al deze onderzoeken komt naar voren dat de natuur een positiever effect heeft op mensen. Wanneer een activiteit buiten plaatsvindt wordt de concentratie verhoogd. Natuur werkt ontspannend en heeft een gunstig effect op de stemming. Het is een onbewust fenomeen, iets wat in ons visuele systeem zit. Wanneer we naar natuur kijken worden we rustiger en meer ontspannen.
De natuur prikkelt al onze zintuigen, geuren, kleuren van het seizoen, luisteren naar vogels, ruisen van de wind. De natuur nodigt ook uit tot bewegen.
Over het algemeen komt er naar voren dat verbondenheid met de natuur zorgt voor:
- Geluk, vitaliteit en tevredenheid;
- Een betere gezondheid;
- Milieuvriendelijk & sociaal gedrag.
- Verhoging van de creativiteit
- Verminderen van angsten
De meerwaarde van onze zorgbedrijven in het groen is om de drempel te verlagen voor kinderen en volwassen mensen die nauwelijks in de natuur komen of niet in de natuur kunnen komen.
De SZZ innovatieprijs
Twaalf ondernemers hebben 13 innovatievoorstellen voorgelegd aan de vakkundige jury.
Een stimuleringsvoucher werd afgegeven aan ‘t Brugske voor de fiets-fit en de Antonius hoeve voor de onderwijsgerichte arbeidsmatige activering met certificering.
Het meest innovatief was volgens de jury “intergenerationeel werken” op zorgboerderij Binnenste Buiten. Leeftijdsgrenzen vervagen in het zorgaanbod. We feliciteren de familie van Gaalen met het winnen van de SZZ Innovatieprijs 2019.
Sluiting
Aan het einde van het congres werd Marianne door Erik Dracht, regiocoördinator, terecht nog even in het zonnetje gezet voor de organisatie van het congres. Het was immers een hele organisatie en vervolgens ook nog in goede banen geleid.
Onze controller, Erwin Brouwers, verzorgde bij de borrel samen met zijn zangvrienden van Lad’s sing de muzikale omlijsting.