“Kinderen hebben zelf helemaal niet het idee dat ze naar therapie gaan”
A.A.I. centrum De Klimop in Etten-Leur is een plek waar kinderen komen, die een steuntje in de rug nodig hebben, kinderen die uitgevallen zijn op school bijvoorbeeld. A.A.I. staat voor animal assisted interventions. “Het mooie vind ik dat de kinderen zelf helemaal niet het idee dat ze naar therapie gaan,” vertelt directeur Paulien Rutgers in de aflevering over De Klimop in de documentaire-serie Groene Zorg. “En ondertussen maken ze met hulp van paarden en honden sprongen vooruit.”
De dieren en de landelijke omgeving zorgen ervoor er met de kinderen direct iets gebeurt. Wat dat precies is, daar is veel onderzoek naar gedaan, licht Paulien toe. “Op het moment dat kinderen met dieren in aanraking komen, dan ontspannen ze. Daardoor kunnen wij als begeleiders gemakkelijker contact maken en wordt het kind veel meer leerbaar. Het doel is altijd dat kinderen teruggaan naar school en dat doel behalen we eigenlijk altijd. Als kinderen weer in staat zijn om naar school te gaan, dan hebben ze een enorme verbetering doorgemaakt.”
Kwaliteit van zorg
“We doen een aantal dingen om de kwaliteit van zorg te waarborgen. We werken bijvoorbeeld met een externe GZ-psycholoog, die ook betrokken is bij de gezinnen van de kinderen. In ons team is verder ook een psychomotorisch therapeut, een creatief therapeut, een pedagoog, een orthopedagoog en er zijn collega’s die specifiek op het inzetten van paarden of honden getraind zijn. En we hebben ook een leerkracht in ons team.” Directeur Paulien Rutgers is zelf naast leerkracht, kindercounselor en systeemtherapeut ook schrijver van het boek ‘Help, mijn juf is een paard!’, waarin ze met een wetenschappelijk onderbouwde theorie en veel praktijkvoorbeelden de rol beschreven heeft die een paard kan spelen bij het versterken van executieve functies.
Fragment uit de aflevering
Over de serie
In de serie Groene Zorg volgt regisseur Bob Entrop het wel en wee op vijf van unieke zorgondernemingen met heel verschillende cliënten, mensen met dementie, niet aangeboren hersenletsel of een verstandelijke handicap en kinderen met uiteenlopende zorgvragen bijvoorbeeld. De serie is gemaakt in opdracht van SZZ. Omroep ONS zendt de afleveringen uit van 7 april tot 5 mei 2024. De aflevering over De Klimop is op zondag 14 april 2024 om 12.00 uur aan de beurt. In de andere afleveringen komen De Liesvelden in Beek en Donk, De Maashof in Maasbommel, Van Loon’s Hoekske in Kaatsheuvel en De Hardel Hoeve in Baarle-Nassau aan bod. Omroep ONS is kosteloos te bekijken via alle tv-aanbieders. Na uitzending zijn de afleveringen terug te bekijken via Youtube.
“En ondertussen maken ze met hulp van paarden en honden sprongen vooruit.”