“Kleinschalige groene zorg, dat had ik mijn vader zo gegund”
← Terug

“Kleinschalige groene zorg, dat had ik mijn vader zo gegund”

“In deze hectische wereld hebben we de rust van de natuur hard nodig”, zegt Lummie Kamphuis, sinds 2020 vice-voorzitter van de raad van toezicht van SZZ. Alle keren dat ze op een SZZ-zorgboerderij was, ervaarde ze hoe relaxed de sfeer er is en hoe de groene omgeving mensen uitnodigt om actief te zijn.

“Ik had het ook mijn eigen vader zo gegund, hij is op een boerderij opgegroeid. De laatste periode van zijn leven bracht hij door in een dagopvang van een verpleeghuis. Die klinische sfeer paste totaal niet bij hem. De liedjes en de spelletjes, hij vond het vreselijk. Ik vind het nog steeds jammer dat ik toen nog niet van het bestaan van zorgboerderijen af wist. Hij had het geweldig gevonden.”

Bevlogenheid

Toen Lummie Kamphuis lid werd van de raad van toezicht, heeft ze zich grondig verdiept in het concept kleinschalige groene zorg. Sindsdien is ze fan. “Ik vind het echt fantastisch. De kleinschaligheid, de natuur, de sfeer. Het is niet zomaar even uit te leggen. Om te begrijpen wat ik bedoel, moet je echt zelf een zorgboerderij bezoeken.” Wat haar opvalt is de bevlogenheid, de toewijding en trots die de zorgondernemers uitstralen. “Vaak zijn het familiebedrijven, waarvan niet alleen de eigenaar maar ook het hele gezin meedoet. Leiding geven aan groene zorg die je zelf hebt opgericht, geeft toch een ander soort betrokkenheid. Je voelt de intrinsieke motivatie bij deze mensen.”

Lummie Kamphuis

Feiten checken

Vanuit haar rol als toezichthouder, is Lummie toetsend en adviserend richting de bestuurder van SZZ. Daarom komt ze regelmatig op de groene zorglocaties van SZZ. “Als raad van toezicht vinden we het belangrijk om te zien of de ontwikkelingen die de bestuurder ons vertelt, overeenkomen met de praktijk. En we willen natuurlijk weten hoe zorgondernemers de ondersteuning van SZZ ervaren. Die indruk is eigenlijk altijd positief. De zorgondernemers die ik spreek, zien SZZ als een fijne sparringpartner die hen checkt, ondersteunt en uitdaagt. Vanuit de ondernemer bekeken is het ook gewoon slim om je bij SZZ aan te sluiten. Je krijgt tegenwoordig met zoveel bureaucratie te maken, dat kun je in je eentje nauwelijks aan. Je hebt een organisatie als SZZ nodig die een lans voor je breekt, voor je onderhandelt en de veranderende wet- en regelgeving bijhoudt. In de gezamenlijkheid, de krachtenbundeling, sta je sterker.”

Kennis delen

Een van de pluspunten van SZZ vindt ze het aspect van kennis delen en leren. “SZZ brengt regelmatig ondernemers samen die voor elkaar van waarde kunnen zijn. En jaarlijks in juni reiken wij de SZZ-Innovatieprijs uit, tijdens de jaarbijeenkomst waar alle leden samenkomen. Daar zie je soms kleine innovaties voorbij komen die een hele grote impact hebben, bijvoorbeeld op de kwaliteit van leven. En die kennis wordt weer vrijuit met alle leden gedeeld. Daar word ik erg enthousiast van.”

Uitdagingen

De raad van toezicht neemt jaarlijks ook haar eigen functioneren onder de loep. “Afgelopen jaar trokken we de conclusie dat we structureler contact willen met de cliëntvertegenwoordiging van SZZ. Wat cliënten vinden, weten we nu alleen uit cliënttevredenheidsonderzoek. We willen ons nog beter verdiepen in het perspectief van de cliënt.” Voor de toekomst ziet ze twee mooie uitdagingen voor SZZ. “Enerzijds is dat een antwoord bieden op de toenemende vraag naar wonen en logeren en anderzijds is dat de beeldvorming over zorgboerderijen. “Het raakt me dat de publieke opinie soms wat denigrerend doet over zorgboerderijen. Wat groene zorg voor mensen betekent, moet écht meer op waarde geschat worden. Ik zou zeggen, ga maar ’s kijken wat daar gebeurt en vorm dan je mening.”

“Je voelt de intrinsieke motivatie bij deze mensen”