“Om dit samen met je ouders en je zus te kunnen doen is superleuk!”
← Terug

“Om dit samen met je ouders en je zus te kunnen doen is superleuk!”

Britt de Kok studeert nog, social work. Op zaterdag werkt ze op zorgboerderij De Maashof in Maasbommel, waar haar moeder Monique dagbesteding biedt aan verschillende doelgroepen en haar zus Maud manager is van de woonvorm. “Nou ja, werken…” zegt Britt in de derde aflevering van documentaire-serie Groene zorg. “Ik zie het niet als werken eigenlijk. Om dit samen met je ouders en je zus te kunnen doen is superleuk!”

Naast dagbesteding en een woonvorm is er op zaterdag op De Maashof een groep kinderen, voornamelijk met autisme. Onder leiding van Britt doen ze activiteiten, de dieren verzorgen, spelletjes of iets lekkers bakken. “Eigenlijk zorgen we er gewoon voor dat we samen een leuke dag hebben,” legt Britt uit. “Ik denk dat het hier voelt als een grote familie. Omdat we best hecht met elkaar zijn en een huiselijk gevoel overdragen. Dat pikken de kinderen mee.”

Fragment uit de aflevering

Woonvorm

In de documentaire maken we onder andere kennis met Tom. Hij werkt als bakker en woont op De Maashof. Door een hersenbeschadiging en autisme heeft hij hulp nodig. De meeste bewoners van de woonvorm hebben eerder zelfstandig gewoond, maar hebben niet-aangeboren hersenletsel opgelopen door een ongeluk, hersenbloeding of hartstilstand, waardoor zelfstandig wonen niet meer lukt. Na een proces van revalidatie komen ze bij De Maashof en vaak hoort daar ook een heel proces van acceptatie bij. Maud de Kok geeft leiding aan de woonvorm: “Wij ondersteunen de bewoners bij wat ze niet meer zelf kunnen en motiveren ze te doen wat wel kan. Tom helpen we bijvoorbeeld met zijn administratie en we bellen hem vroeg wakker, zodat hij op tijd op zijn werk is. Wij zorgen hier voor een bepaald ritme en een dagindeling. Voor de meeste bewoners is dat belangrijk om de dag goed te laten verlopen.”

Dagbesteding

Monique de Kok biedt bij De Maashof, samen met een vakbewaam team, al meer dan tien jaar dagbesteding aan mensen van alle leeftijden. Met een verstandelijke of lichamelijke beperking, psychiatrische stoornis, eenzaamheid of dementie. Ze krijgen er persoonlijke aandacht en begeleiding en wie wil, mag ook de handen uit de mouwen steken op de zorgboerderij. Het is een plaats waar ruimte, rust, structuur en gezelligheid centraal staan. Voor veel mensen die wat extra aandacht nodig hebben, betekent dat veel.

Opgegroeid

“Ik ben hier opgegroeid,” vertelt Maud. “Altijd uit school, meteen hup, naar de zorgboerderij. Het is heel mooi werk. Ik vind het in de woonvorm zo mooi dat je in het alledaagse leven van de bewoners kunt helpen, zodat ze weer een zinvol leven tegemoet gaan, na alles wat er in hun leven gebeurd is.”

Over de serie

In de serie Groene Zorg volgt regisseur Bob Entrop het wel en wee op vijf unieke zorgondernemingen met heel verschillende cliënten, mensen met dementie, niet aangeboren hersenletsel of een verstandelijke handicap en kinderen met uiteenlopende zorgvragen bijvoorbeeld. De serie is gemaakt in opdracht van SZZOmroep ONS zendt de afleveringen uit van 7 april tot 5 mei 2024. De aflevering over De Maashof is op zondag 21 april 2024 om 12.00 uur aan de beurt. In de andere afleveringen komen De Liesvelden in Beek en Donk, De Klimop in Etten-Leur, Van Loon’s Hoekske in Kaatsheuvel en De Hardel Hoeve in Baarle-Nassau aan bod. Omroep ONS is kosteloos te bekijken via alle tv-aanbieders. Na uitzending zijn de afleveringen terug te bekijken via Youtube.

“Om dit samen met je ouders en je zus te kunnen doen is superleuk!”