“Samen met de hulpboeren zorgen we hier voor de dieren en de natuur”
← Terug

“Samen met de hulpboeren zorgen we hier voor de dieren en de natuur”

Jolêne van Loon is de drijvende kracht achter Zorgboerderij Van Loon’s Hoekske, samen met haar man Dorus, die het biologische melkveebedrijf met dezelfde naam runt. Het is een echt familiebedrijf, ooit gestart door de opa en oma van Dorus. Sinds 2005 bieden ze dagbesteding aan jong-volwassenen en volwassenen met psychische problemen of een verstandelijke beperking. Van Loon’s Hoekske staat centraal in de aflevering van de serie Groene Zorg, die deze week uitgezonden wordt. 

“Andere zorgondernemers noemen het bijvoorbeeld cliënten of gasten, maar bij ons worden de mensen bewust hulpboeren genoemd,” zegt Jolêne in de documentaire stellig. “Omdat alle mensen meewerken op het bedrijf. Samen zorgen we bijvoorbeeld voor de productie van biologische kaas. En samen zorgen we hier voor de dieren en de natuur. Het is dan ook niet de boerderij van ons en ons gezin, maar echt van ons samen.”

Goed naar de zin

Dorus zorgt voor de koeien, de planning en alles eromheen. “Onze hulpboeren zijn geen van allen van huis uit boer. We proberen ze zoveel mogelijk te leren over de omgang met de dieren. En dan is het heel leuk als ze van Dorus informatie krijgen over de boerderij,” vertelt Jolêne. Dorus vult haar lachend aan: “En als ze problemen hebben, dan zeg ik: ga maar naar Jolêne toe. Sommige dingen willen ze ook veel liever met haar bespreken. Ze hebben het allemaal goed naar de zin hier. Gelukkig.”

Fragment uit de aflevering

Saamhorigheid

Ook Sterre, die stage loopt bij Van Loon’s Hoekske, heeft het goed naar haar zin: “Ik vind het een heel bijzondere stage. Veel studiegenoten doen hun stage bij GGZ-instellingen. Die hebben eigenlijk geen idee wat dagbesteding inhoudt. Hier is het heel erg vrij. Je krijgt de keuze wat je wilt doen, de hulpboeren mogen ook zelf invullen wat ze gaan doen. Met deze inzet begeleiden vind ik een heel mooie manier, omdat je het dan echt overlaat aan de hulpboeren zelf. We drinken hier ’s ochtends eerst samen koffie. Dat geeft saamhorigheid. En vervolgens kiest ieder een eigen activiteit.”

Dagritme en arbeidsvaardigheden

Voor wie als hulpboer naar Van Loon’s Hoekske komt, staat vrijwel altijd het hervinden van een vast dagritme en het aanleren van arbeidsvaardigheden centraal. Sommigen vinden het moeilijk om uit bed te komen en, met een gezond ontbijt, op tijd op het erf te verschijnen. Voor anderen kan goed leren samenwerken en overleggen een leerdoel zijn. Jolêne slaagt er vrijwel altijd in om ook de hulpboeren die door hun problematiek het contact met hun omgeving verloren zijn, te bereiken. Zo doen ze werkelijk weer mee in het arbeidsproces, en in de kleine samenleving van Van Loon’s Hoekske.

Over de serie

In de serie Groene Zorg volgt regisseur Bob Entrop het wel en wee op vijf unieke zorgondernemingen met heel verschillende cliënten. De serie is gemaakt in opdracht van SZZOmroep ONS zendt de afleveringen uit van 7 april tot 5 mei 2024. De aflevering over Van Loon’s Hoekske is op zondag 28 april 2024 om 12.00 uur aan de beurt. In de andere afleveringen komen De Liesvelden in Beek en Donk, De Klimop in Etten-Leur, De Maashof in Maasbommel en De Hardel Hoeve in Baarle-Nassau aan bod. Omroep ONS is kosteloos te bekijken via alle tv-aanbieders. Na uitzending zijn de afleveringen terug te bekijken via Youtube.

“Samen met de hulpboeren zorgen we hier voor de dieren en de natuur”