“SZZ draagt bij aan het succes van mijn zorghoeve, zodat ik nog meer thuiszitters kan helpen om weer naar school te gaan”
← Terug

“SZZ draagt bij aan het succes van mijn zorghoeve, zodat ik nog meer thuiszitters kan helpen om weer naar school te gaan”

“Het is niet mis aan welke eisen je moet voldoen om SZZ-lid te zijn, maar ik heb het er graag voor over”, zegt Jade van Wingerden, eigenaar van de nieuwe zorghoeve Wauw dit ben ik! “Ik merk dat SZZ een goede naam heeft bij veel gemeenten in de regio. Als lid heb je een streepje voor. De ondersteuning die ik van SZZ krijg bij het opzetten van mijn nieuwe bedrijf, is heel fijn. Ze staan altijd voor je klaar met tips en advies, iedere vraag wordt snel beantwoord. Ik ben heel blij dat ik lid ben geworden.”

Jade: “Sommige jongeren zitten al twee jaar thuis zonder zorg of onderwijs, dat is toch vreselijk?”

Eind 2023 is Jade gestart met haar zorghoeve voor tieners van 10 tot 18 jaar. Haar cliënten zijn thuiszitters voor wie het reguliere onderwijs niet passend is, vanwege psychische kwetsbaarheid, trauma’s of andere redenen. “Deze jongeren hebben vaak al veel negatieve ervaringen achter de rug. Wij helpen ze om weer naar school te kunnen, soms is dat hun oude school en soms een andere school. Mijn doel is dat jongeren in een veilige omgeving, vanuit rust en regelmaat, weer vertrouwen krijgen in zichzelf en in anderen. Pas dan ontstaat er weer ruimte voor leren. Succesmomenten ervaren is heel belangrijk en dat kan hier.”

Dagritme met ervaringsleren

Jades zorghoeve ligt in het groene buitengebied van Den Dungen. Achter het woonhuis, waar ze woont met haar gezin, ligt een flink stuk grasland met een grote vijver, een moestuin, plantenkas, sportveld en buitenzwembad. Overal zie je knus ingerichte verblijfsruimtes waar begeleiders met jongeren bezig zijn. Jade: “Jongeren worden hier één op één begeleid en als ze eraan toe zijn, gaan ze in kleine groepjes oefenen met sociaal contact. We bieden een dagstructuur, die bestaat uit sociaal-emotionele begeleiding en ervaringsleren. Jongeren kunnen op de zorghoeve van alles doen, zoals dierverzorging, kunstzinnig bezig zijn, muziek, houtbewerking, sport en spel, tuinieren, koken en bakken. Ook doen we leuke uitstapjes in de schoolvakanties. Het omgaan met dieren vinden de meeste jongeren erg leuk, we hebben hier paarden, honden, een kat, kippen en cavia’s. Gemiddeld zijn de deelnemers 15 uur per week bij ons, zodat ze in een actief dagritme komen. Ook mogen ze bij ons meebeslissen over de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld over de aanschaf van nieuwe geitjes of het kiezen van groenten voor de moestuin.”

Goede toekomst voor het kind

Toen Jade 4 jaar geleden in Den Dungen kwam wonen, wist ze al dat ze op deze mooie groene locatie iets wilde betekenen voor kwetsbare kinderen. In coronatijd richtte ze Stichting 13PK op, van waaruit ze belangenloos kinderen begeleidt van ouders met weinig financiële draagkracht. De voldoening die dat gaf, smaakte naar meer. Met haar achtergrond als (paarden)coach en verzuimconsulent plus haar eigen ervaring met een thuiszittend kind, groeide het verlangen om een zorgonderneming voor thuiszitters op te richten. “Sommige jongeren zitten al 2 jaar thuis zonder zorg of onderwijs, dat is toch vreselijk? Ik heb de ruimte en de ervaring, dus ik dacht… hoe mooi is het als ik deze jongeren weer perspectief kan bieden? Ik weet dat voortijdig schoolverlaten langdurige gevolgen kan hebben voor de toekomst van een kind. Daarom geloof ik dat je zo snel mogelijk in actie moet komen als een kind verzuimt en ondersteuning moet bieden om die toekomst veilig te stellen.”

Eigen inbreng

Tien maanden had Jade nodig om haar nieuwe zorgonderneming op de rit te krijgen. Dat was pittig: moeten voldoen aan alle kwaliteitseisen, een zorgadministratie opzetten, personeel aantrekken etc. Ze volgde bij SZZ de training SMART & Rapporteren en had regelmatig overleg met het zorgloket en de regiomanager van SZZ. Na de start kwamen de aanmeldingen al snel binnen. Ze begon met 1 jongere en nu zijn het er al 10. Er is zelfs een kleine wachtlijst. Om de jongeren één op één te kunnen begeleiden, moest ze in korte tijd extra personeel aannemen/inhuren. “Dat ging gelukkig soepel, er zijn best veel jeugdprofessionals die in de kleinschalige zorg willen werken. Het is afwisselend werk in een fijne groene omgeving met veel dieren. Dat spreekt mensen aan. Bij ons krijg je de kans om lekker bezig te zijn met jongeren en je eigen inbreng wordt erg gewaardeerd. Als iemand een goed idee heeft, gaan we het gewoon doen. We hebben nu een tof team van ervaren professionals die elkaar goed aanvullen.”

No show, no pay

Toch ging niet alles van een leien dakje. “De beginfase van mijn onderneming was heel spannend vanwege de vele ‘no show’. Financieel was het even erop of eronder. Dan zaten we soms met 3 begeleiders klaar, terwijl er maar 1 jongere kwam opdagen. Het is eigenlijk raar dat je het ‘no show’ risico zelf moet dragen en niets betaald krijgt. Gemeenten hebben echt geen idee. Ze hebben een hele lijst met doelen klaar liggen die je als zorgverlener moet halen, maar ze beseffen niet dat ‘komen’ al een heel groot doel is voor een jongere die lang thuis zit.”

Glimlach van een kind

Toch kijkt ze vooral positief terug op de eerste maanden. “Het geeft veel energie als je jongeren in korte tijd vooruitgang ziet boeken. Eenmaal over de drempel, zien ze dat iedereen hier aardig is en raken ze meer ontspannen. De meeste jongeren zijn ontzettend opgelucht dat ze hier zichzelf mogen zijn. In de tevredenheidsenquete gaven ze dit aspect een 9.” Ze vertelt dat het eerste meisje nu klaar is en weer uitstroomt naar het onderwijs. “Om haar te laten wennen, hebben we de uren in stapjes afgebouwd. Maar onze deur blijft altijd open. In de schoolvakanties mag ze gewoon terugkomen en meedoen aan activiteiten.” Jade maakt inmiddels werkweken van 80 uur en heeft volop plannen voor uitbreiding van haar dienstverlening, in de vorm van ambulante begeleiding, systeemtherapie en misschien ooit een tweede locatie. Wat drijft haar om er zo vol voor te gaan? Ze lacht: “Ik word gewoon heel blij van de glimlach op het gezicht van een jongere. En ouders die me komen vertellen: We hebben nu een heel ander kind in huis, ze doet weer mee, ze heeft weer zin in het leven.”

 

Meer over Zorghoeve Wauw dit ben ik