“Vanuit de cliënt bekeken, zijn er vooral voordelen”
← Terug

“Vanuit de cliënt bekeken, zijn er vooral voordelen”

Bijna een jaar werkt SZZ nu samen met thuiszorgorganisaties in het Volledig Pakket Thuis (VPT). Als onderaannemer, want het hele aanbod in VPT valt onder de verantwoordelijkheid van één Wlz-aanbieder, die de coördinatie van de totale zorg rondom een cliënt oppakt.

In Zuidoost-Brabant zijn vanuit Zuidzorg op dit moment zo’n twintig cliënten op zeven SZZ locaties. In West-Brabant zijn vanuit TWB achttien cliënten op vijf verschillende SZZ locaties.

Vooral voordelen

“De zorgondernemers die benaderd werden, waren niet meteen enthousiast”, vertelt Marianne van der Heijden, SZZ regiomanager in Noordoost-Brabant (rechts op de foto). “Onderaannemer zijn, dat klinkt natuurlijk ook een beetje alsof je de regie kwijt raakt. Maar vanuit de cliënt bekeken, zijn er vooral voordelen. Wat ik belangrijk vind aan de samenwerking, is dat er voor de cliënten niets verandert. Dat de zorg gewoon doorgaat. En je hoopt dat mantelzorgers zich erdoor ontzorgd voelen. En dat partners bijvoorbeeld zo lang mogelijk bij elkaar kunnen blijven. Als dat met VPT georganiseerd kan worden, is dat geweldig.”

Bedrijfsmatig loopt alles door

“Ook voor de zorgondernemers zien we trouwens een belangrijk voordeel van hoe we het nu samen oppakken. Doordat SZZ contractpartner is van de thuiszorgorganisaties in VPT, kunnen de zorgondernemers hun cliëntenadministratie houden zoals die was. Bedrijfsmatig loopt voor hen alles op dezelfde manier door en hoeven er geen verschillende administratiesystemen naast elkaar te bestaan. Dat scheelt flink wat administratieve last.”

Zorg van de toekomst

“Het is de zorg van de toekomst,” vult Ellen Hoeckx, SZZ regiomanager In West-Brabant en Zeeland (links op de foto) aan. “Het is nog nieuw. Daardoor is het is nog zoeken. Buiten de bekende paden die we bewandelden, onderzoeken we ook steeds nieuwe paden, soms ook door nieuwe wetgeving.”

Belang van de cliënt

Marianne: “We blijven daarbij benadrukken dat het belang van de cliënt altijd voorop moet staan. Níet dat van de thuiszorgorganisatie, níet van de zorgondernemer en níet dat van SZZ.” “In praktijk zien we gelukkig dat dat in deze samenwerking precies goed gaat,” vult Ellen aan.

Superblij

“Voorheen moesten cliënten die naar een verzorgingstehuis gingen vaak stoppen met dagbesteding op hun ó zo geliefde zorgonderneming. Met VPT kunnen ze vaak langer thuis en bij hun geliefde dagbesteding blijven. Daar zijn zij en de familie superblij mee. Bij dementie komt een relatie vaak onder druk te staan. Op de zorgondernemingen merken we vaak dat het daar nog net goed gaat, maar dat het in de thuissituatie vastloopt. Daarvoor kan VPT echt een oplossing zijn.”