Klachtenprocedure

Klachtenprocedure voor cliënten

Bij SZZ en op de zorgondernemingen staan we voor kwaliteitszorg. En toch kan het voorkomen dat u ontevreden bent over de zorg of het contact op uw zorglocatie. Daar zullen we in alle gevallen proberen samen iets aan te doen.

Klachten kunnen bijvoorbeeld gaan over: verschil van inzicht over verleende zorg en het behandelplan, schade die is ontstaan als gevolg van een (medische) fout tijdens behandeling en verzorging (letselschade), tijdens het verblijf zoekgeraakte of beschadigde persoonlijke bezittingen  (zaakschade) of schending van de privacy.

Wat te doen bij een klacht?

Bespreek het allereerst met de zorgondernemer. Maak hiervoor een afspraak, zodat u op een rustig moment kunt praten. Uiteraard mogen naastbetrokkenen mee. Bespreekt u uw klacht liever met een onafhankelijke vertrouwenspersoon? Dat kan. Zij kunnen u ook begeleiden in een gesprek op de zorglocatie. Ook kunt u de directeur-bestuurder van SZZ vragen te bemiddelen.

Rechtstreeks contact met de klachtencommissie Landbouw en zorg opnemen kan ook. Vermeld daarbij:

    • uw naam en telefoonnummer
    • naam en telefoonnummer van uw wettelijke vertegenwoordiger of van diegene die u helpt bij het maken van de brief
    • naam, adres en telefoonnummer van de zorglocatie en eventueel de persoon over wie uw klacht gaat
    • een uitgebreide beschrijving van de gebeurtenis
    • de reden van uw klacht
    • een beschrijving over wat u al heeft gedaan om tot een oplossing van de klacht te komen

Contactgegevens
Klachtencommissie Landbouw en zorg
Postbus 245
6700 AE Wageningen

De klachtencommissie onderzoekt de klacht. Het kan zijn dat de commissie u belt of op de zorgonderneming langskomt voor meer informatie. Binnen een paar weken krijgt u bericht over het onderzoek. De commissie geeft dan aan of de klacht terecht is en wat er eventueel gedaan moet worden om de situatie te verbeteren.

De vertrouwenspersonen of klachtenfunctionaris van Zorgbelang kunnen u helpen bij het formuleren van uw klacht en het doorlopen van de klachtenprocedure. Dit kost u niets.

Wat te doen als u er samen niet uit komt?

Komt u er ook na het indienen van een klacht bij de klachtencommissie Landbouw en zorg niet uit, SZZ is aangesloten bij de geschillencommissie ‘Zorg Algemeen’. Meer informatie vindt u op degeschillencommissiezorg.nl. Ook klachten die gaan over SZZ, en dus niet over een van de zorgondernemingen, worden behandeld door de geschillencommissie.

Meer informatie